Skip to main content

In de Djup Natur podcast ben ik op ontdekkingstocht naar diepe natuurervaringen van inspirerende mensen waar ik nieuwsgierig naar ben. We zoomen in op de echte ervaringen en wat dat doet. Ook onderzoek ik mogelijkheden om in ons dagelijks leven meer in verbinding met de natuur te leven. Luister en ontdek je mee?

Podcast #1 – met natuurfotograaf Jan van der Greef

Ik kon geen betere start van deze podcast bedenken dan in gesprek te gaan met gepassioneerd natuurfotograaf Jan van der Greef. Zijn foto’s laten een diepe verbinding met de natuur zien en de verhalen die hij me in de loop der jaren vertelde over zijn ontmoetingen met dieren maakten diepe indruk op me.

In deze ontmoeting vertelt Jan over meerdere ervaringen waarin hij diep geraakt werd door de natuur, in het bijzonder ontmoetingen met vogels. Ook deelt hij hoe hij in zijn dagelijks leven hier ruimte aan geeft.
Na ons gesprek gaan we naar buiten voor het maken van een foto en komt er een sperwer naar ons toe, op ongeveer 1 meter van ons vandaan! We mochten de bijzondere ervaringen met vogels die naar Jan toekwamen, ook nu ervaren.

Podcast #2 – met ontdekkingsreiziger Marije Vermerris

Marije liep 2 maanden over een bergkam in Frankrijk, alleen. Ik ontmoette haar in december toen ze net terug was van haar tocht en raakte nieuwsgierig naar haar ervaringen. Welke natuurervaringen maakte ze mee en wat ontdekte ze over de verbinding met de/onze natuur? En hoe neemt ze deze ervaringen nu mee in haar dagelijks leven in Nederland nu? In deze podcast vertelt Marije hierover en nodigt ze ons meteen al uit tot vertragen en inspireert ze tot het aandacht hebben voor dieren op ons pad.

Podcast #3 – met ecoloog en filosoof Matthijs Schouten

Portret van Matthijs Schouten op zijn balkon

Getipt door Marja Verburg keek ik afgelopen najaar de aflevering van het televisieprogramma De Boeddhistische Blik met Matthijs Schouten getiteld De natuurlijke mens. Ik raakte gefascineerd door de relaties die hij zeer diverse mensen liet leggen met elementen uit de natuur en wat dat teweeg bracht. Dat wilde ik ook graag ervaren en een expeditie voor opzetten. Ik nam contact op en zo zat ik eind mei tegenover Matthijs met al mijn nieuwsgierige vragen over hoe je zo’n relatie aangaat, wat het teweegbrengt. En ook welke diepe natuurervaringen Matthijs Schouten zelf opdeed, wat hem raakt in de natuur, hoe hij zelf die verbondenheid ervaart in zijn dagelijks leven. Ook deelt hij wat ervoor nodig is in de basis om weer meer die verbondenheid te ervaren. Een rijk gesprek, waarbij ik de dagen erna de knalrode klaprozen die steeds op m’n pad komen als wonder ervaar.

Podcast #4 – met onderzoeker en onderwijspionier Reineke van Tol

Getipt door Matthijs Schouten nam ik contact op met Reineke van Tol die aan de Universiteit Wageningen een bijzonder onderwijsprogramma opzette waarbij studenten meegenomen worden de natuur in om deze echt te ervaren en zich erin te verplaatsen. In de podcast vertelt Reineke over dit programma, wat haar drijft en natuurlijk neemt ook zij ons mee in een diepe natuurervaring die ze zelf ervaarde. Ook geeft ze praktische tips om meer verbinding te ervaren in het dagelijks leven.

Podcast #5 – with researcher and guide Matthew Zylstra

Spontaan ontstaat in gesprek met Reineke van Tol het idee om ook met Matthew Zylstra in gesprek te gaan voor de podcast. Hij is vanuit Zuid-Afrika op bezoek en deed onderzoek naar betekenisvolle ervaringen in de natuur. Daarnaast begeleid hij op allerlei manieren in Zuid-Afrika groepen om de natuur diep te kunnen ervaren. In de podcast vertelt hij over zijn ervaringen, zoomen we in op het dagelijks leven en geeft hij ook tips hoe we op een speelse manier de natuur in onszelf kunnen ervaren. Deze aflevering van de podcast is in het Engels.