Over de film

De film WAD STIL Zonsopkomst bij Laagwater neemt je met het wad op om er de zon te zien opkomen bij laagwater. Een uur lang ben je vanaf de bodem van de Waddenzee onderdeel van dit natuurlijke proces.

De film nodigt uit om bewust eens stil te staan bij de cycli van de natuur, de ongereptheid die er nog is en deze oernatuur in ons. Om de kracht ervan te ervaren en je onder te dompelen in de schoonheid van deze prachtige (de mooiste?) uitgestrekte natuurplek in Nederland, die ook nog voor een groot deel vrij is van menselijk geluid. Bewegend op de ritmes van eb en vloed en van zonsopkomst en -ondergang. Dompel je onder in dit dynamische geheel waar ogenschijnlijk niks gebeurt en alles verandert.

Het maken van de film

De film is opgenomen op de Dag van de Stilte op 30 oktober 2022 vanaf Brakzand, een plek in de Waddenzee vlakbij Schiermonnikoog. Hier lees je het avonturenverhaal van de opname.

Filmen op het wad

Proefvertoning in filmtheater MIMIK

Filmvertoningen

De première vond plaats op zaterdag 22 april 2023, Dag van de Aarde, vanuit de Mommenhoeve.

In het najaar tourt Saskia op de Weegh met de film door het land en voor vertoningen op bijzondere plekken met een hart voor de aarde. Data en locaties volgen op de Agenda. Tips voor locaties zijn welkom. Neem dan graag contact op.

Ervaringen

Het uur voor zonsopkomst is voor mij een magisch moment. De natuur langzaam wakker zien worden. Het ontvouwt zich in een organische beweging. De kleine lichtnuances worden zichtbaar, de kleuren veranderen, de vogels worden langzaam wakker. Dit moment voelt voor mij zo vol. Om daar onderdeel van te zijn voelt groots. De zon zien opkomen geeft mij vertrouwen dat iedere dag een nieuw begin is. Saskia heeft de schoonheid van de natuur prachtig in beeld gebracht. Daar zijn geen woorden voor nodig. Je wordt geraakt in wie je bent.

Colette Nakken

De natuur is voor mij een spiegel van wat er in mij omgaat; zo binnen zo buiten. Deze film doet exact hetzelfde. Het brengt me bij de puurheid van het leven en dat wat van nature wil bewegen, ontstaan en groeien: de cyclus van het leven waar ik onderdeel van ben. Om deze natuurlijke stroom te kunnen laten gebeuren, spiegelt de natuur de plekken in mij waar dat nog niet vrij kan stromen.

Marije Vermerris

‘Hoe vaak neem je de tijd om een uur lang écht stil te zijn en naar de zonsopgang te kijken? Saskia laat je dat magische moment van de dag volop ervaren, op een van de mooiste plekken van Nederland. Het is een film om in te verdwijnen, een uurtje te schemeren en je te verwonderen.

Jitte Evenhuis